Bengt Kristensson i Vittsjö

Ibland halkar man snett och ibland kan man inte vara riktigt säker på om man är rätt. Igår hade jag en heldag med en gren på mitt träd i Vittsjö, Skåne. Jag hade kikat lite på grenen tidigare på mikrokortens tid med lite noteringar om Genline-kontroll, så det var dags att ta tag i den med nya, mer erfarna, ögon. Så gick det helt åt skogen!

Forskningen gällde Johanna Bengtsdotters pappa Bengt Kristensson, som dog av fylleri och dryckenskap i Tidemanstorp No1 1835. Jag hade spårat honom i födelseboken och hittat en Bengt född 1776 med pappa Christen Jonsson och mamma Gundel. Men jag hade noteringar om att månaden var lite luddig. Det stod förvisso Febr efter hans årtal, men var även överskrivet med ett fett Nov. Originalfödelseboken hade enligt noteringar förkommit, och därför var 1770-1778 inskriven ungefär som en husförhörslängd, familj för familj, med barnen födda den här tiden inskrivna. Vi saknar därför de viktiga dopvittnena, som ofta ger ledtrådar om föräldrarnas familjer vid den här tiden.

Jag hittade en mantalslängd för Vittsjö på ArkivDigital och körde igång min vandring bakåt på Christen och Gundel i Brunnshult. Bönder är oftast tacksamma, eftersom dom sitter där dom sitter, så jag kom snabbt ganska långt bakåt, och barnantalet i mantalslängden stämde överens med mina noteringar från födelseboken. Jag kikade lite på medlemskontakter i Ancestry och fick intressanta förslag på föräldrarnas ursprung, som pekade mot en ryttare Spångberg. Om honom fanns det trevliga historier om rymningar från hären, benådningar och annat när jag googlade. Massor med godis att lägga till för vidare kontroller så småningom.

Sen hamnade jag i Anbytarforum när jag googlade på Bengts dödsplats Tidemanstorp. Och där frågade en annan forskare om en Bengt Christensson som bodde med sin mamma Pernilla i Tidemanstorp. Han var född i februari 1776. Ja, det är ju min Bengt, tänkte jag, men mamman kände jag inte igen, eller vänta. Gick igenom mina forskaranteckningar igen och konstaterar att jag kollat på inhyseänkan som stod med honom förr, och hade en del uppgifter om henne och undrat vems hon var.

Tro inte att jag bestämde mig för att det kanske fanns en Bengt till född 1776 i Vittsjö – nejdå! Jag la ett par timmar till på att kolla upp den andra Bengt, som andra forskare föreslog skulle ta namnet Holmgren, gifta sig i Malmö och bli murare i Kyrkheddinge resten av sitt liv. Lysningsnoteringen i Malmö sa att han var född i Vittsjö 1/11 1776 och att prästen i Bårslöv förklarade honom till äktenskap ledig. Attesten om detta hittade jag dock inte. Så egentligen finns det ingenting som säger att detta är Christen och Gundels Bengt, även om det mesta pekar på det.

Till slut sa min magkänsla mig att jag måste kolla upp det andra spåret med änkan Pernilla. Jag hittar snabbt hennes Bengt i Ulatorpet i födelseboken och han är född feb 1776. De syns inte i mantalslängderna från den tiden. I ddss.nu gör jag en storsökning på Pernilla Bengtsdotter (som ju var änka enligt den första husförhörslängden) och giftermål. Jag hittar faktiskt en vigsel 1788 i N.Åkarp – och brudgummen heter Kersten Erlandsson! Åkarp är grannsocken till Vittsjö, så det är inget konstigt med det. Då ska vi se om Kresten dör. Japp, han trillar av pinn 1796, och det finns en bouppteckning på honom! Inga bröstarvingar, bara änkan Pernilla. Men Bengt är ju troligen inte hans son, och även om han ev. varit det är det inte alls säkert att han tagits upp som erkänd i bouppteckningen vid den här tiden.

Efter lite funderande och velande kopplar jag till slut loss Christen och Gundel från min Bengt och lägger dit Pernilla, som till och med var inlagd i registret redan. Det är trots allt mer som pekar på att det är dessa två det handlar om. Men jag har noteringar om hur tankebanorna gått, och den andra familjen, som jag har så mycket källor och bilder på, får ligga kvar och skvalpa i registret. Det finns andra forskare som påstår att Johanna Bengtsdotter är mamma till en Elsa Eliasdotter som tar över Tidemanstorpet med sin man senare, och hon är gift med en ana till Spångbergarna! Enda problemet är att Johanna och Elias inte har någon Elsa född då – deras dotter från tidigare det året heter Bengta. Elsas pappa verkar heta Elias Tufvesson, så någon har kikat lite snett i sökresultaten i ddss eller något. Men det är en annan fråga.

Eftersom Tidemanstorpet finns kvar i Vittsjö idag och pysslas om av hembygdsföreningen, så är jag nyfiken på att se om det är Bengts gård som står kvar. Enligt hans bouppteckning blev han ägare till 1/6 mtl Tidemanstorp No1 1820, och den gården sägs vara byggd 1819 och har gått i släktens ägo till 1959, då Sven gick bort (jag kan minnas detaljerna fel). Så nästa projekt i Vittsjö blir att följa Bengts gård framåt efter 1835 och se om det landar på en Sven. Det hade ju varit rysligt kul om det är Bengts gård som står kvar!

Finns det mer att göra på Bengtarna då? Ja, eftersom han är född så tidigt som 1776 så bör det finnas brottshandlingar på lägersmålet i domboken. Den är dock inte digitaliserad än, så det projektet kan ligga på is ett tag. Arkiven går förhoppningsvis ingenstans.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.