Fel kan vara rätt

Om du hittar en familj där barnen är halvvuxna och har börjat flytta hemifrån kan du inte utgå ifrån att båda föräldrarna i familjen är blodsband. Mycket hinner hända på 10-15 år förr i tiden! Kommer vi tillbaka till tidigt 1800-sent 1700-tal händer det ofta att mammans namn inte står med i födelse/dopbok, så det kan vara lite klurigt att leta rätt på henne. Om barnet bytt ”pappa” brukar detta uppdagas när de flyttar hemifrån och får inskrivet sina patronym. Det kan bli fel, men oftast får de rätt pappas namn. Och han står ju oftast med i födelseboken när det gäller barn inom äktenskapet också.

Jag spårade precis en familj där jag inte hittade vigselnotisen på föräldrarna. Mamman hade kommit inflyttande så lägligt strax innan första barnet var fött – hon borde t.o.m. ha varit gravid när hon flyttade. Det såg jag inte som något konstigt eftersom hon bara varit i grannförsamlingen, och kärleken har ju inga gränser. Men hur jag än letade hittade jag inte Anders och Mätta i vigselboken. Det fanns bara en annan Anders Nilsson som gifte sig när dessa två borde ha gjort det. Nu skulle jag såklart kollat direkt vem som var mor till Jöns, första barnet, men det tänkte jag inte på då.

Vigseln sker oftast i brudens hemförsamling

Detta kan knöla till saken om det ingenstans i nya församlingen står var bruden kom ifrån och flyttlängder saknas för tiden. Jag har t.ex. letat igenom halva Blekinge en gång för att hitta ett brudpar i Ramdala, som sedan bosatte sig hos brudgummen i Fridlevstad. Det blev 7-8 församlingar att gå igenom innan de äntligen dök upp!
I fallet med Mätta och Anders kollade jag i ett par Ystad-församlingar ifall ifall (där Mätta var som piga), men hittade dom inte där heller.

Första barnet kan vara andra eller tredje

Det är inte helt ovanligt att bebisar dör förr i tiden (eller missfall för den delen), så du kan behöva utöka ditt tidsspann ett par år när du söker vigslar.

Sen kan det, precis som nu, ha tagit tid innan det blev barn. Jag har exempel på så mycket som 10 år innan första barnet föds i ett äktenskap.

Om mammans namn saknas i födelseboken

Då får du spåra familjen bakåt i husförhörslängder och ev. även mantalslängder. I de senare mantalslängderna händer det att hustruns namn står med, men oftast står det bara ett ”h” för henne. Tragiskt vad mycket kvinnohistoria som försvunnit i byråkratin…

Jag säkrar inte en mamma på sin plats förrän jag hittat henne i en samtida källa, ifall hon inte står med i födelseboken.

Varför vigseln är viktig?

Har du tur kan det stå med giftomän i lysnings- och vigselböcker som kan hjälpa dig verifiera parets, ffa brudens föräldrar och syskon. Jag har hittat eller styrkt mina misstankar om föräldrar till brudar flera gånger m.h.a. dessa anteckningar. Dessutom blev jag alldeles varm i hjärtat när jag såg ditkretade initialer till en far (som han säkert haft hjälp att styra dit, men han höll troligtvis i pennan…). Det var nog förresten Anders dotters vigsel!

Hur gick det med Mätta och Anders? Jodå, dom gifte sig efter 3e barnet! De tre första barnen hörde nämligen till Karna, kvinnan som den andra Anders – som visade sig vara rätt Anders – gifte sig med först! Poletten ramlade ner när jag fick för mig att kolla vem som var mor till första barnet. Som jag alltså borde ha kollat direkt först – och kommer att göra nästa gång någon står med fel person på borde-stället i böckerna, och nästan lyser med neonskrift!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.