Google is your friend!

Nu skulle det här kunna bli ett debattinlägg om källkritik och liknande, men jag lämnar den debatten åt andra. Jag delar gärna med mig och tycker det är fullkomligt onödigt att uppfinna hjulet om och om igen. Därför använder jag gärna andra forskares resultat i egen forskning, och kollar upp källor och sannolikhet och rimlighet efter hand.

Just nu sitter jag och forskar på uppdrag i hemtrakterna. Husförhörslängderna är lättlästa och trevliga, även om en församling hade för sig att ändra ordningen på rotarna mellan varje ny längd, så det krävdes lite mer tankeverksamhet och igenkänning för att hitta rätt by i nästa längd. Födelse, vigslar och dödböcker har inte heller skapat något större huvudbry. Det har varit mer eller mindre motorväg ner till ca 1800 på alla grenar, ungefär där husförhörslängderna startar här. Men sen var det stopp. Eftersom jag ska forska fram visst många generationer och vissa uppgifter i grundpaketet är det i dagsläget inte fråga om att lägga 5 timmar på att handbläddra dödböcker efter de äldre anorna. Sådant kan jag göra med egna släkten på fritiden, men på uppdrag behöver man vara mer tidseffektiv!

När jag nått vägs ände på ett par grenar satt jag en kväll och fick för mig att googla lite. Jag började med ett lokalt ganska vanligt, men ändå relativt ovanligt namn, en ana som hette Samson. Första gången jag stötte på namnet trodde jag det var en förkortning av Samuelsson, men sen blev jag varse att Samson är ett förnamn. Googlingen visade bl.a. att det är lokalt vanligt, men jag hittade även min Samson, Pehr i förnamn. Det visade sig att han hade den goda smaken att vara född i byn Höryda i Fridlevstads församling. Och om Höryda finns det en hel projektplats hos Blekinge Museum, inklusive personregister! Personregistret visade sig vara proppfullt med domboksutdrag och liknande, och persondata var lätta att kolla upp i källorna. Swoosch så hade jag fått 3-4 generationer till till min kund med matig info! Registret ligger ute för att informationen ska användas och glädja andra, och både jag och min kund är tacksamma för den tid någon/några lagt ner på detta otroliga projekt! Jag kan ju nämna att jag hittat flera folk i släktträdet från den församlingen som snurrat förbi i Höryda-databasen, som hjälpt mig verifiera misstankar om släktskap genom att ge mig nya data som varit enkla att kolla upp.

Sedan måste jag nämna en annan sida som gav motorväg till dansktiden på en annan gren av trädet, från en lika lyckad Googling. Sannas sida om Jämjö före 1800. Jag hittade sidan genom tips från Sanna själv i Blekinge-släktforskarnas forum Osthyveln (som dök upp vid googling). Du hittar databasen med allt folk gömt under ordet ”här” långt uppe i beskrivningen. Den här sidan hjälpte mig inte bara med lite osäkra släktförhållanden och en väldig massa data och folk, som hade tagit timmavis att handbläddra fram själv – men jag verifierat i källorna nu. Den har även inspirerat mig till min egen hembygdsforskning och hur jag ska lägga upp personregister på ”mitt folk”, ett projekt jag nyss startat. Kan hon så kan jag!

Detta var två av de fynd jag ramlat över med hjälp av sökmotorerna. Jag kanske hade tok-tur att hitta just detta just till denna kunden, men det kommer ut mer och mer material från andra släktforskare, föreningar, avskrifter m.m., som kan hjälpa dig att spara lite tid om du vill! Som bonus kan du ju hitta släktingar som också forskar, så ni kan hjälpas åt att komma vidare. På tal om avskrifter så hittade jag även igår avskrifter på husförhörslängder för nämnda Fridlevstads församling. Nu när jag nästan är klar med alla grenar i Fridlevstad där jag handbläddrat och letat upp byarna Bostorp, Höryda, Emmeryd och Askunga för hand i 2 veckors tid. Men nu har jag avskrifterna, och kan därmed dubbelkolla så någon annan gjort samma tolkningar som jag. Det finns fler användningsområden till andras hårda arbete!

Har du gjort några turfynd som hjälpt dig vidare?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.