Maria Andersdotter del 1 – Angränsande församlingar

Då och då händer det att man tappar bort folk i böckerna. De flyttar till en församling som antingen inte finns böcker scannade på, har brunnet eller de finns helt enkelt inte där det borde vara enligt förra församlingen. Ge inte upp, man kan spåra folk på flera håll – här kommer ett exempel!

Jag ”slumpforskar” ganska mycket. Med detta menar jag att jag dyker in på en person i en gren i trädet och kikar vad jag har om personen och vad jag behöver komplettera. Du kommer snart att märka att det är många lösa trådar som hänger och dinglar när du betar av generation för generation. Det går inte att hålla alla i huvudet samtidigt. Kanske följer man föräldrarna tills dom dör, sen har man inte mer tid, och barnens vidare öden får man fortsätta med en annan gång.

Marias liv

Jag har gjort en sammanställning av en av mina anor för ett par år sedan. Jag trodde jag var klar med henne så mycket det gick. Men nu häromdan satt jag och forskade i Riseberga församling på en annan familj, och i Riseberga-mappen på min dator fanns en Riseberga-husförhörslängd från tidigare år som inte alls hörde till familjen jag satt och kompletterade. Vips hade jag halkat in på ett sidospår. Vem sjutton hade mer varit i Riseberga? Bilden jag hade var avfotograferad och ihopmonterad från mikrokortens tid, så jag började med att gå in och leta upp sidan på Arkiv Digital. Eftersom jag döper mina avfotograferade och skärmdumpade käll-bilder noga var det lätt att hitta sidan. Jag hittade dock inte Maria direkt genom sökning i mitt släktregister, eftersom jag inte hade källan noterad på henne – sidan var från innan jag hade ett bra system för att ange källorna på personerna i släktregistret. Som tur var hade jag nånstans i bakhuvudet ungefär var i trädet jag skulle börja leta efter den nya Riseberga-personen vars namn nog fanns i kluddet på min gamla skärmdump. När jag hittade Maria och började skumma mina anteckningar om henne såg jag att jag hade en lucka i hennes liv mellan 1836 och 1843 – ganska många år!

Det är alltid bra att gå tillbaka och kolla på saker man kanske släppt tidigare. Min notering sa att hon flyttat från Riseberga till Wedby 1835. I Vedby hade jag inte hittat henne. Jag spanade in mina internetarkiv vad som fanns för Vedby dessa år. Här fanns både flyttlängder och husförhörslängder, och jag hittade snabbt inflyttningsnotis och att hon blev piga i Svenningstorp. 1836 flyttar hon vidare till Pehrstorp. Problemet är att Perstorp inte ”finns” som församling den här tiden – husförhörslängderna börjar inte förrän 1841. Dags att plocka fram kartor, kolla upp församlingshistorik m.m. Kanske var Perstorp på den tiden en liten by i en annan församling? Detta visste såklart prästen i en angränsande församling väl, och skrev därför Perstorp istället för den församling Perstorp kanske tillhörde. Jag har inte listat ut riktigt vart jag ska leta efter Maria i Perstorp än.

Andra hållet

Då får man leta från andra hållet, som jag misstänkte var lika outforskat. Jag vet att Maria flyttar tillbaka till Oderljunga 1843 från Gråmanstorp. Gråmanstorp ligger vid Klippan, granne med Perstorp. Så under åren jag är av med Maria har hon troligtvis inte rört sig särskilt många kilometer. Och enda anledningen till att dom byter församling är att dom råkar ramla över en gräns när dom flyttar från en gård till en annan. Jag har ett fall där en familj bokstavligt talat bara flyttar över landsvägen, men ändå hamnar i en ny församling!!

Fram med Gråmanstorps böcker, och där hittar jag snabbt Maria som utflyttad 1843 till Oderljunga. Under tiden hon är i Gråmanstorp är hon i Ankarlöf enligt flyttlängden. Husförhörslängden fram på Genline. Den är indexerad med by- och fastighetsnamn! *pust*. Men Ankarlöf finns inte med? Kikar på både gammal karta och lite nyare. Den nya kartan jag använder är hitta.se, som man kan söka på ”adresser” och därmed hitta små gårdar mitt ute i ingenstans. Kan där ha stått något annat än Ankarlöv? Jag får träff på Ankarlöv och kikar runtomkring vad gårdar och byar heter. Men vänta nu – där ligger ju Vedby? Vedby har hon ju varit och snurrat i innan. Det ligger misstänkt nära Ankarlöv. Jag kikar i husförhörslängden i Vedby istället. Och jodå, där är Ankarlöv med OCH Maria jobbar som piga på Ankarlöv 3 mellan 1840 och 1843. 1840 kom hon från Oderljunga. Nu har jag bara 4 år jag inte vet exakt var hon befann sig. Det är bara att forska vidare. Tillbaka till Oderljunga 1840.

Angränsande församlingar

Blir du av med en familj eller person kan det alltså löna sig att skaffa lite ”lokalkännedom” genom att studera kartor och även kika på församlingshistorik. Kanske har inte en församling uppstått förrän 20 år – eller som i mitt fall 5 år – senare än du ska leta efter, och innan dess hörde byn/samhället till en annan församling. Men eftersom byn börjat vara så stor redan innan den blir egen församling pratas det kanske om byn som om det är en egen socken/församling.

Småförsamlingar i tättbebyggt område kan även ha samma präst och böckerna förvarades på samma ställe. Det blev lätt fel, man skrev in personerna i annexförsamlingens böcker istället för där de skulle vara. Ge alltså inte upp direkt. Skriv en notering om hur du sökt, vad du inte hittat, vad du kanske hittat som kan vara en ledtråd, vilka böcker du saknat/inte haft tillgång till. Forska sedan någon annanstans och gå tillbaka med nya friska ögon vid ett senare tillfälle om du kört fast helt. Plötsligt är kanske den där krumeluren tydbar, och du undrar varför du inte kunnat tolka det tidigare. Vips så har du fyllt på lite till i din forskning!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.