Maria Andersdotter del 2 – hur gick det sen?

Häromdan berättade jag om de problem man kan stöta på när församlingarna är små och ligger tätt. Det är klart man förstår om saker blev fel i böckerna! Idag berättar jag hur det gick med det fortsatta detektivandet, och en sammaställning av Marias liv.

Hur gick det med Maria?

Jag har kommit så långt med forskningen på min familj att jag börjat sammanställa vissa personers levnadsberättelser med hjälp av vad jag hittat i källorna. Häromdagen bloggade jag om problemet man kan stöta på när en person flyttar mycket mellan olika församlingar, och skrev då att jag skulle dyka tillbaka i böckerna för att fylla i luckan jag hade lite till.

Jag lyckades inte fylla luckan. Förklaringen är helt enkelt att det saknas vanliga kyrkböcker för den här tiden när min Maria flyttat runt som mest i grannskapet. På kartan här intill ser ni de olika ställena jag har noterade för Marias liv. Området har en diameter på ungefär en mil, kanske lite drygt en mil från den södra och norra punkten. Men punkterna berör inte mindre än 4, eventuellt 5 olika församlingar kyrkböcker!

Jag har fortfarande en lucka från när Maria flyttade från Svenningstorp i Vedby församling 1836 till Perstorp och till när hon lär ha flyttat tillbaka in i Vedby från Oderljunga 1840. Perstorps husförhörslängder börjar 1841 och Oderljungas två första husförhörslängder har en lucka precis 1835-1841.

Nu får jag gilla läget, och låta Maria vila. Jag tror inte hon hunnit röra på sig så jättemycket under de åren jag saknar hennes boställen och vistelse. Jag har passat på att uppdatera den sammanställning jag gjort om hennes liv, eftersom jag såg vissa saker med nya ögon nu, drygt 8 år senare, och även fått mer information om Marias syskon, så att jag numera vet att Sven och Nils som figurerar i husförhörslängderna och barnens födelseböcker och som giftoman när hon ska inträda i sitt korta äktenskap verkligen är hennes bröder. Det är inte alldeles lätt att sätta ihop familjerna innan husförhörslängderna finns med tydliga hushåll.

Som lite kuriosa kan jag berätta att Maria bodde inneboende hos sin bror Sven och hans fru Hanna en kort tid, när hon troligtvis också var gravid med sitt första oäkta barn Nils. Sven och Hannas äldste son August emigrerade till Australien, och har där gett upphov till en hel svenskby med sin familj! Jag fick kontakt med hans ättlingar nyligen, då en dam som hjälpt dom forska på sina svenska ättlingar hade hittat min forskning genom att Googla på Harholma hus, Oderljunga. Men det är en helt annan historia!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.