Om att leta lite till

TV-soff-släktforskning är helt underbart! Jag har upptäckt hur enkelt det är att köra ett släktforskningsbus på kvällen när barnet gått omkull och TVn skvalar något som bara maken är intresserad av. Fram med bärbara datorn, slå upp den i knät, gå in i Ancestry-släktträdet och välje en outforskad gren på måfå. Och jag är fast! Timmarna flyger iväg och jag ”ska bara” kolla det och det också innan jag går isäng. Ofta får jag ge upp för att ögonen går i kors, och stänger igen datorn med 15 AD-flikar uppe och 5 olika personer håller på att få ny info infört i släktregistret. Nä, det får vänta tills jag är piggare.

Jag hade en sån kväll häromdan. Makens outforskade grenar ledde mig västerut till Nättraby och Skärva. Där föddes Johanna vars pappa hette Fredrik. Han skulle vara född uppe i Ekeberga 1790. När jag var klar med Nättrabykällorna började jag söka lite efter Fredrik. Jag visste inte mer om var han kom ifrån, bara att jag hade två olika födelsedatum på honom, och inget av dessa stämde med Ekebergas födelsebok. Där fanns ingen Fredrik i november 1790. Men jag är ju van vid att födelsedatum blir fel när personerna flyttar runt. Särskilt så här tidigt när det ofta bara angavs ett födelseår i husförhörslängderna. Synd att lysningsboken inte uppgav var Fredrik och hans fru befann sig när de gifte sig heller.

Jag googlade lite, ibland har man ju tur. Ett 10 år gammalt inlägg i Anbytarforum berättade att det var fler som jagade min Fredrik och hade dragit samma slutsats som jag att han troligen flyttat in från Lenhovda ca 1817, då första dottern uppgavs vara född där i november 1816. Men en sak som var lite klurig var att föräldrarna gift sig i Nättraby i september 1816 och nu alltså levde i Nättraby. Vad skulle de uppe i Lenhovda att göra? Mamman var i och för sig född i Vissefjärda, men ändå.

Plötsligt när jag satt och bläddrade upp och ner i arkivlistan på ArkivDigital fick jag syn på att det fanns en överlappande vigselbok! Och där stod det var kontrahenterna befann sig när de gifte sig! Snabbt som tusan in i husförhörslängden och leta rätt på paret, som var dräng och piga på samma gård. Hittade först bara Cajsa, men sen fick jag syn på 1790 Ekeberga och en Johan Fredrik Jonasson. Sannolikheten att det finns fler Fredrikar från Ekeberga på samma ställe, långt från födelseförsamlingen, är ju ganska liten. Här var födelsedatumet dessutom ändrat till januari istället. Tillbaka till Ekebergas födelsebok och där finns en Johan Fredrik i januari. Hans mamma heter Ulrica Henke. Spännande med ett efternamn! Det visar sig vid närmare efterforskning att hon är barn till en glasblåsarmäster från Tyskland som jobbade på Kosta glasbruk när det var alldeles nytt! Släktforskningen leder en verkligen in på många spännande spår.

Jag blev så inne i glasbrukshistorian och familjen där uppe att jag faktiskt inte bekräftat att det verkligen är rätt Fredrik. Än. Men jag vet att Fredriken uppe i Ekeberga var något som kallades indragsgosse redan som 12-åring i Kosta glasbruk och flyttade vidare 1808-09 cirka. Sen vet jag att han kom till Nättraby från Lösen 1815. Så jag har en 6-7 år kvar att försöka pussla in, för att verifiera min Fredrik, men jag hoppas det ska gå! Kanske ramlar jag på en flyttattest också som bekräftar att det verkligen är en glasblåsarättlig som blir dräng nere på Skärva.

Mitt tips efter denna forskarsession är alltså att aldrig ge upp och tro att det är kört. Plötsligt ramlar ögonen på en ny ledtråd, som för dig på rätt spår igen. Det kan finnas överlappande källor, duplett-kladdböcker som har med din saknade notis. Kanske var din ana utomäktenskaplig och finns i en särskild lista för oäkta barn, om hen är född på den tiden när detta var särskilt uppmärksammat av vissa präster. Leta leta leta!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.