Släktforskning med DNA

Jag har gått som katten kring het gröt med det här med släktforskning med DNA-test. Å ena sidan borde jag vara som ett skållat troll direkt, eftersom jag är biolog och älskade genetik-kurserna. Å andra sidan, tja, jag har inte haft tid eller råd att prioritera att sätta mig in i hur det fungerar. Men en släktforskningssida med information om hur man släktforskar med hjälp av internet måste liksom skriva någonting om DNA-forskningen, förr eller senare. Så här kommer det!

DNA-tekniken är ett komplement till traditionell forskning och ett sätt du kan verifiera att det du forskat fram verkligen stämmer genetiskt – om det är ett av dina syften med din släktforskning. Det kan också vara ett kraftfullt verktyg för att till exempel hitta bevisen för en misstänkt okänd fader. Hårda, vetenskapliga bevis.

En förutsättning för att du ska ha nytta av din topsning är att många andra och framför allt gemensamma släktingar också topsar sig. På så sätt har man de senaste åren byggt en ordentlig DNA-databas med släktforskare som är släkt på mer eller mindre nära håll.

För att förstå hur DNA-släktforskningen och matchningarna funkar teoretiskt rekommenderar jag att du tittar på några föreläsningar med vår DNA-guru Peter Sjölund. Han förklarar otroligt tydligt och underhållande!

Släktforska med DNA – Släktforskardagarna 2015 >>

Han berättar bl.a. hur DNA-forskningen utvecklats fram till då 2015 och har med fallbeskrvning om en australiensisk emigrantättling som hittat sina rötter här i Sverige.

Släktforska med DNA – livet efter topsningen – Släktforskardagarna 2016 >>

Peter beskriver bl.a. hur vi ärver våra gener med brilliant exempel med Lego-klossar.

Han är även inblandad i den här fantastiska Steg-för-steg-artikeln från tidskriften Släkthistoria, som ger dig mer kött på benen om hur man gör rent praktiskt.

Släktforskarskolan: Släktforska med DNA – så gör du >>

När du sedan fått ditt resultat är det bara att börja nätverka med hittade släktträffar och andra DNA-forskare i t.ex. Facebook-gruppen Släktforskning – DNA – för noviser

Värt att säga som sluttamp. Tänk på att svaren du får kanske inte är svaren du sökte. Och tänk på andra personers och släktingars integritet och att de kanske inte vill veta vad du hittat. Var beredd på allt och tänk dig för!

Så vad väntar du på? Det är säkert jätteroligt! När jag känner mig rik ska jag beställa topsar till mig, någon på makens sida, kanske min bror – om de nu inte tycker det verkar så spännande att de finansierar sina test själva! Topsa lugnt!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.