Den vanligaste frågan

Jag berättar gärna att jag håller på mycket med släktforskning, och varje gång jag berättar det för en ny person får jag direkt en fråga som jag fortfarande har ganska svårt att svara på. Hur är det med er andra som forskar? Känner ni igen er? Vad brukar du ge för svar på frågan?

Hur långt bak har du kommit?

Varför är den frågan svår att svara på för mig?

  • Miitt träd (eller rötterna om vi nu ska vara noga) ut sig och spretar åt alla håll, så vilket årtal som är det äldsta är svårt att hitta så där exakt.
  • Visst är det roligt att komma långt bak, för att det är spännande att se hur mycket som finns bevarat i källorna och hur långt man kommer utan alltför stora problem och alltför mycket osäkerhet. Men för mig är det viktigast att hitta människorna i alla namn och siffror, därför har jag en tendens att snöa in på vissa personer lite mer. Det spelar ingen roll om de är födda 1720 eller dött 1924, är grevar och baroner eller en enkel statardräng. Det är människorna som intresserar mig, inte årtalet som sådant.
  • Min släktforskning består av ett hopkok av egen forskning och andras forskning som jag lagt till för att ha som ledtråd när jag forskar neråt själv. Andras forskning förekommer främst på pappas gren av trädet, eftersom han kommer från ”kändisnybyggarna” (i släkt- och hembygdsfirskningssammanhang) i Södra Lappmarken. Kan jag då egentligen säga sanningsenligt att ”jag” kommit till 1560? Jag vet egentligen bara att det finns en teori att jag stammar från Pål finne i Viksjö. Även om det är många som påstår det har jag själv inte hittat några bevis för det än. Men uppgifterna ligger med som en snitsel som jag hoppas kunna verifiera med tiden.
  • Jag tror att man ställer frågan för att man inte vet riktigt vad man ska fråga för att verka eller vara intresserad om man inte forskar själv. Jag brukar svara lite luddigt om nybyggarna och att jag själv forskat ner på 1700-talet på mammas sida, men att jag tittar mycket på vissa personer och det är det som är kul med forskningen. Allt runtomkring som får stor betydelse när man petar lite på ytan.

Vad brukar du svara?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.