Erica Charlotta Johansdotter begravs som Ulrika Bengtson

Här någonstans slutar en resa och en sökning som tagit större delen av min släktforskarkarriär med åtskilliga forskarskov. Nu ville hon bli hittad äntligen. 

Morfars farmor Erica Charlotta Johansdotter, född i Höganäs 1831, emigrerar till N.Amerika i augusti 1888. Hon är änka sedan 6 år och tar med sig yngste sonen Carl Bernhard 15 år och dottern Emma Charlotta 22 år på resan över Atlanten som dottern Katarina gjort med svärsonen Jan Peter Telin och två små flickor drygt två år tidigare. Katarina hamnade i Minneapolis men Erika med barn har siktet ställt på Chicago enligt resepappren.

Det hela började häromkvällen när jag skummade förbi Martin Jönssons bild från en porträttgalleribok, där modern står angiven som ”Erika Bengtsson”. Jag har sökt efter hennes emigration med alla möjliga namnkombinationer genom åren och det hetaste spåret tidigare var en Charlotta Jonsson med son Karl som lämnade Göteborg 1897 (!). Henne kan jag nu äntligen stryka som felaktig.

Jag fick iallafall ett infall att söka efter Erika Bengtsson en vända, osäker på om jag gjort det tidigare. Efter att ha bläddrat i Poliskammarlistor över emigranter nån timme så överröstades jag av den lilla inre – väldigt envisa! – rösten som sa ”varför skulle de åka till Malmö eller Göteborg – de reste till Danmark som var närmst!” Jag sökte i DDDs emigrantregister … och där var dom ju!!

Navn: Bengtsson, Erika Stilling: Hustru
Alder: 50 Bestemmelsessted: Chicago, Ill.
Kontrakt nr.: 615100 Forevisningsdato: 30-08-1888
Sidste oph.sogn: ? Sidste oph. amt: – Sverige
Sidste oph.sted: Sverig Bestemmelses land: USA
Bestemmelses by: Chicago Bestemmelses stat: Illinois
Skibsnavn: Indirekte
IDkode: I8889B1305

Navn: Bengtsson, Emma Stilling: Barn
Alder: 20 Bestemmelsessted: Chicago, Ill.
Kontrakt nr.: 615100 Forevisningsdato: 30-08-1888
Sidste oph.sogn: ? Sidste oph. amt: – Sverige
Sidste oph.sted: Sverig Bestemmelses land: USA
Bestemmelses by: Chicago Bestemmelses stat: Illinois
Skibsnavn: Indirekte
IDkode: I8889B1306

Navn: Bengtsson, Carl Stilling: Barn
Alder: 11 Bestemmelsessted: Chicago, Ill.
Kontrakt nr.: 615100 Forevisningsdato: 30-08-1888
Sidste oph.sogn: ? Sidste oph. amt: – Sverige
Sidste oph.sted: Sverig Bestemmelses land: USA
Bestemmelses by: Chicago Bestemmelses stat: Illinois
Skibsnavn: Indirekte
IDkode: I8889B1307

Jag berättade himlastormande om mitt fynd för Katarina Möller, emigrantexpert i Blekinge släktforskarförening, som försökt hjälpa mig lite tidigare, och hon blev smittad av min entusiasm och bad mig skicka den info jag hade så skulle hon hjälpa mig söka vidare.

Redan nästa dag hade Katarina hittat de första spåren efter familjerna!

Erika och barnen skulle enligt uppgift resa till Chicago. Därför blev jag och min hjälpande kollega Katarina något snopna när de återfinns landstigande i Quebec efter en mindre snedsegling. Dock står skeppslistedestinationen fortfarande som Chicago.


Skeppslista Sarmatian som anländer till Quebec 16 september 1888 från Liverpool.

Hoppet hinner tändas hos mig som registrerar information om dottern Katarinas familj i Minnesota, som återfinns i samma sök-raid av min emigrantexpert Katarina. Hon skickar ledtrådar som jag registrerar och kan komplettera och söka vidare på.

Folk dissar Ancestry, men jag hade inte fått mitt facit utan fantastiska Ancestry som är oslagbart när man letar emigranter (ihop med Family Search m.fl.)! När jag hade matat in en massa om Erikas familj i mitt Ancestryträd och bytte hennes prioriterade namn till det hon troligen använde i Amerika baserat på resehandlingarna så slängde Ancestry fram en dödsnotis till mig! Ni ska veta hur många gånger jag sökt och sökt både på Ancestry och Family Search med diverse namnkombinationer!

Men här ligger hon! På Minneapolis Pioneers and Soldiers Memorial Cemetery.

Hon hinner bara vara i sitt nya land 5 månader innan hon dör av gastro enteritis – magsjuka med diarré – i februari 1889. I begravningsnotiserna har hon bytt namn till Ulrika (även tolkat som Ubika!), men i ena dödsnotisen anges hennes föräldrars namn John Andersson and Katrine vilket stämmer med Johan Andersson och Katrina Skyberg som hennes svenska föräldrar hette.


Funeral records


Death records

Åldersangivelsen är också lite si och så, men jag anar en viss språkförbistring. Döds- och begravningsinfo från Find A Grave, Family Search och Ancestry i kombination. Den ena källan kompletterar och verifierar nästa. I boken där jag (eller Ancestry) hittade Erikas dödsnotis (funeral records överst) försökte jag hitta henne och barnen som inflyttade utan framgång.

I dottern Katarinas ”församling”/kyrka finns en hushållslängd där deras familj var med (inte de små barnen dock) med info om att Katarina dör 1894 och att maken John ”drinks”. Jag hittar även honom och barnen som utflyttade och forskar-Katarina hittade familjen i census 1895.

Nu har jag lagt in en önskan om ev. stenfotografering, men har inga större förhoppningar att den finns/kvar. Vi har iallafall fått en förklaring till varför den amerikanska släkten inte nämnts så mycket. De for dit och dog!

Dotter Katarina dör 1894, bara 40 år gammal och lämnar sin supande make med 5 småbarn. Vad som hände med Kalle och Emma vet jag inte än. Det får bli en annan forskarsession när de vill bli hittade.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.