Flytta inte för mycket!

Jag fick en fråga på min frågesida där man bad om hjälp att spåra en pojke född 1876, som frågeställaren inte hittat i rätt födelsebok. Ibland krävs det lite detektivarbete för att spåra rätt på släktingarna, och min grundinställning är alltid att det lätt blir fel på vägen. Ju längre ifrån grundkällan man kommer desto större risk att en uppgift kan ha blivit fel. Jag har själv flera sådana exempel i min forskning. I det här fallet hade frågeställaren inte koll på föräldrar och syskon, så jag antog att hon hade födelseuppgifterna från vuxen ålder.

Så här gick det till när jag spårade upp Hjalmar Vitalis.

Det första jag gjorde var att öppna Sveriges befolkning 1890, då pojken borde vara 14 år gammal. Jag antog att han skulle leva, eftersom någon frågade efter honom – då har han troligen blivit vuxen och fått barn, vars ättlingar nu efterlyser honom. På skivan finns flera barn Hjalmar Vitalis, men bara en född 1876, som frågeställaren uppgett. Jag kikade på den personen och konstaterar att han enligt skivan är född i Väne-Ryr (även känt som Södra Ryr). Härifrån plockar jag då fram familjens medlemmar 1890, dvs föräldrar och 7 barn att jobba vidare med i efterforskningen. Jag är ännu osäker på om jag valt rätt pojke, men är på den mest sannolika iallafall.

Jag använder AD Online till vidare efterforskningar, mest för att jag trivs bäst med tjänsten, som är lätt att söka och slå upp och ha flera fönster och sökningar igång på min Mac. Jag konstaterar snabbt, liksom frågeställaren, att Hjalmar inte finns med i Väne-Ryrs födelsebok (återfunnen i Vassända-Naglum C:7).

Nu börjar jag kika lite på Hjalmars syskons födelseplatser enligt Sveriges befolkning 1890. Både äldsta brorsan Karl Emil och närmsta systern Olivia Charlotta är födda i Broddarps församling, så jag kilar över dit istället för att se vad jag hittar. Jag hittar Olivias födelsenotis rätt år och får reda på var familjen var bosatt i Broddarp. Det ser ut att heta Granabol. Jag plockar fram Broddarps husförhörslängd för detta året, hittar ett ortsregister och hittar snart rätt på rätt sida med den lilla familjen, överstruken och flyttad i oktober 1875. Jag gör ett antal förtvivlade försök att tolka församlingen som ser ut som Uring eller liknande, både i husförhörslängd och i utflyttningslängden. Eftersom jag inte känner till trakten är det svårt att lista ut den gamla stavningen och söka fram rätt församling, så jag kikar i både Väring och några andra socknar.

Men jag ger inte upp. Vi kikar på dom yngre syskonen då! Birger och David är födda i Hudene församling. Jag letar upp Birger, får fram hans födelsenotis och därmed familjens hemvist. I husförhörslängden har en annan person skrivit än den som skrev i Broddarp, och där syns det klart och tydligt att Hjalmar och hans lillasyster är födda i Wing! Söker på AD efter Ving och hittar ett Södra och ett Norra, där det Södra ligger i samma län som Broddarp, så jag börjar kika där.

I födelseboken i Södra Ving hittar jag Hjalmar Vitalis född den 28 december 1876, precis det datum frågeställaren hade uppgift om. Hjalmar finns med i 1900s folkräkning med samma felaktiga födelseförsamling, och är då gift med ett litet barn. Någonstans vid flyttarna har Wing blivit förvanskat till Södra Ryr. Det är sådant som händer. Nu har iallafall Hjalmar kommit till rätta, och jag hoppas frågeställaren har nytta av mina uppgifter – och även ni andra runt om, som kanske kört fast på liknande sätt, med en felaktig födelseförsamling. Man får ofta leta fram och tillbaka, från olika håll och spåra familjemedlemmar för att kunna få rätt på allt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.