Hallandsforskning

Torsdag-lördag har jag varit i Halland och församlingen Veinge för att kika på Bengt Samuelssons tidiga liv. Jag lyckades hitta Bengt med enkemor Gertrud i AI:1 där Bengt är 9 år. De är inhysta på undantag uppe i Ulvered, som ligger låååångt från kyrkbbyn Veinge, om det inte finns fler Ulvered runt Veinge. Där är de kvar till 1795 när Bengt är 14 år. De försvann sedan, men jag letade runt i 1797 och de dök upp igen i Göstorp Kullgård och Bengt flyttar tilL Göstorp och blir dräng som 16-åring. Gertrud blir kvar i Göstorp fram till sin död 1800 som inhyse bland torparna. Låter svårt och fattigt, men hon var kanske arbetsför och bra att ha! 1798 byter Bengt drängtjänst i Göstorp och är kvar på sin nya gård till 1801, då han rapporteras flytta till Skåne, Engelholm enligt B:1. I Engelholm finns flyttattester från den här tiden, men genomletningen där på Genline gav ingen träff.
Nästa gång Bengt dyker upp i böckerna är när han flyttar från Farhult ‎(B:1)‎, Jonstorp till Välinge 1815. Farhults AI från detta år är genomsökt, särskilt Jonstorpssidorna, men jag hittar ingen Bengt Samuelsson-dräng där.

I Välinge börjar Bengt som dräng på Västrabrohus, men gifter sej 1818 i Väsby församling med Kjerstin och de bosätter sej sedan i Utvälinge, där han bor till sin död runt 1860. Nu vet jag inte säkert att han verkligen dog, men han är understruken i husförhörslängden, och försvunnen från samma ställe i nästa längd. Jag ska söka lite till i dödboken efter honom.

När jag inte hittade Bengt i Farhult fick jag för mej att snabbkolla födelseböcker på hans föräldrar, som jag bara har uppskattade födelseår på. Bläddrade igenom 1740 en gång utan att hitta något, men glömde kolla efter mamman som hade uppskattat 1742. Tur var det, för plötsligt fick jag syn på att Samuel visst stod där, i mars, med sin tvillingbror! Himlans kul att ha ett nytt födelsedatum och ett led föräldrarnamn till! Fick dock maila Ewa med lite läshjälp, eftersom den där 1700-tals-skiften inte är vardagsmat för mej.

Har uppdaterat filen här, men får göra om det, då Gertrud blev lite konstigt och jag visst glömt mata in föräldrarnas namn också!


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.