Huldra vill inte ha tråkigt (mars-03 uppf jun-03)

Huldra - en gotländsk western-fjording!Jag blev ombedd att prata med en fjordingtjej på Gotland, och redan från första stund blev jag hejdlöst förälskad i denna otroligt fina häst! Det var därför ett sant nöje att prata med henne och hjälpa henne och hennes matte Lotta att reda ut lite små vardagsproblem. Det är första avläsningen med uppföljning och kompletteringar.

Jag presenterar avläsningen med Lottas kommentarer, eftersom det var så roligt att så mycket stämde.

Det första jag fick fram är att det är en kockett tjej – långa fladdrande ögonfransar! Hon tycker hon är så fiiiin (och det tycker nog alla andra också!).

Hon har långa ögonfransar och hon gillar publik och ”kråmar” sig när jag säger att hon är fin och det gör jag ofta.

Gräs dök upp ganska snabbt, men alla hästar förmedlar gräs…
Jag känner hur det blåser, och hon gillar vind! Gillar att ta i i blåsten.

Hon gillar INTE flugor. Det är det väl inte någon häst som gör, men att det dyker upp visar att hon verkligen inte gillar flugor. Det är ett problem för henne.
Stökig i boxen är en blandning av otålighet, iver, vill aktiveras och… du gissade – flugor! Kanske fluglampa i stallet?

Har aldrig märkt av flugor eftersom hon bara är i stallet när vi ska göra något – annars går hon i storflock och är ute dygnet runt – året om. Ska ha det i tankarna nu inför sommaren.

Hon är en smart häst, på ett sånt där överlevnadssätt. ”Street smart” snarare än superintelligent. Hon ifrågasätter inte, utan litar på flockledaren.

Huldra är van att gå ute året runt - barfota!Auran visar på en stark fighter. Lite spök där bak.

Det är så sant – hon är lite sent utvecklad bak så jag har tränat henne mycket för att hon ska träna upp sina muskler – hon har fortfarande lite kvar i höger bak.

När jag skulle köpa henne sa folk i stallet att jag inte skulle det för hon var så liten bak – men veterinären sa att det betyder inget – du kan träna henne – och jag kände det inom mig för Huldra hade redan valt mig och det var nog meningen att vi skulle ha varandra för jag tror att mycket är möjligt och en liten bak spelar ingen roll för mig. Men det har varit många kommentarer om henne och tyckande så det är härligt att höra att hon tycker hon är fin – för då tänker jag att jag lyckats få henne behålla den känslan trots alla tyckande.

Bettet. Jag får ont/skav längst in på vänster sida, så det kan vara något spök där.

Jag har precis bytt bett – ska kolla henne i munnen – det är bra att få veta – det kan vara något där.

När vi rider på banan så går hon dubbelvikt och dras ner till hörnen och jag får nästan dra henne med tyglarna. Om du tänker dig att vi ska trava eller skritta i en volt så dras hon till 2 av hörnen med huvet åt höger och kroppen går till vänster.

Om det bara sker i ett varv (moturs eller medurs) kan det vara problemet med bettet som gör att hon försöker ”fuska” och avlasta.

Jo det kan säkert ha med bettet att göra – för det är i vänster varv och det blir protester och öronen bakåt och jag får ibland ta mycket i tyglarna för hon ska svänga – men inte ute. Där rider vi med hängande tyglar och jag försöker rida med kroppen. Jag ska prova olika bett och be veterinären titta i hennes mun – det känns som om du har rätt där.

Dessutom tycker hon det är ganska tråkigt att rida bana, det är lite för lite stimulans för henne. Finns det möjlighet att göra lite av ridbaneövningarna med henne i annan terräng där hon blir mer stimulerad, och är det rent av nödvändigt att göra alla? Du kanske gör mycket för rumpträningen där och även lydnadsgrejer, men det går kanske att lösa på annat sätt? Kompromissa lite kanske och blanda!

Ja ja klart hon tycker det är tråkigt – vad tänker jag på!!!! Visst jag ska rigga upp grejer så gör vi bana och göra lite kul i skogen. När jag tänker på det så gillar hon stafett – för då blir det ös i tjejen. Och när vi rider ute och det är lite trångt upp och ner så trivs hon.
Tänk att jag hamnar i det där nötandet på ridbanan fast jag inte vill – jag får inte vara så påverkad av andra utan göra det jag tror på.

Det är något med magen. Magen och mat. Hon kanske är lite kinkig med maten.

Hon gillar inte att bli borstad på magen och hon har opererats för naveltrång när hon var liten – så det kul att du märkte för det kanske känns lite i magen

Mat är viktigt för henne, och hon vill gärna känna sej ompysslad, så vitaminer är inte fel – både för sin egen verkan och en viss placebo, att hon känner att du bryr dej om henne!

Jag förstår – det är det nog – jag ska börja med en blandning av diverse nyttigt – för hon får korn o havrekross varje gång vi arbetar och till kvällen. Så får hon morötter efter vi arbetat och hon ätit upp krosset – och det är hon noga med – hon visar verkligen att hon vill ha morötter eller äpplen då. Det är kul att du sa det om maten för jag tror att maten är viktig för henne.

Maten återkommer i auran också. Låt maten vara viktig för henne. Förklara och berätta vad du ger henne och varför!

Ska jag göra och verkligen ta reda på vilka vitaminer förutom B som hon får och annat som kan vara bra.

Blått är en färg du kan använda runt henne, för att få mer balans och underlätta kommunikationen mellan er. Täcke, blå dörr i stallet eller liknande. Du kan tillföra färgen på annat sätt, blå grimma, blå mathink osv, men försök tänka blått om du har möjlighet. Eller varför inte en leksak som är blå? Stökar hon omkring med matspannarna? Hästar med oranga pannchakra gillar leksaker, och hon verkar ju vara en väldigt typisk sådan häst, med tanke på hennes behov av aktivering och stimulans!

Blåa grejer!! Leksaker det ska jag skaffa för hon drar och sliter i mina grejer och ser så finurlig ut och jag brukar skratta då och då tittar hon på mig med sina vackra ögon och det ser ut som hon skrattar också.

Det blir ändring här mer grejer – blåa grejer och jag ska lära henne plocka upp saker och leta – det kanske hon gillar.

Vi väntar med spänning på uppföljningsrapporter!

Lycka till Lotta och Huldra!

Uppföljningsrapport 11 juni 2003:

Hej svejs i sommartider – visst är det underbart!!
Huldra har börjat muskla sig på bakdelen av den träning som vi gör tillsammans ”akademisk ridträning”. Jag får träningshjälp lite då och då. Just nu arbetar vi bara från marken med böja och trampa under för att träna vissa muskler och i helgen ska jag sitta upp för första gången på 1 månad. Jag ska senare i sommar ta nya bilder så ska du få se hur hennes muskler har utvecklats. Tänk vad det kan komma ur din avläsning!!!Kramar från Lotta o Huldra

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.