Hur börjar man släktforska?

Många vill börja släktforska, men tror det är svårt. Kanske är det ordet ”forskning” som ställer höga krav. Läs hur du kommer igång, och du kommer snart att inse att det inte är så svårt, och att det är du och din familj som har facit! Källor och arkiv är hjälpmedel på vägen, men de viktigaste forskningsmaterialet kanske finns i era hjärtan, minnen och på vinden!

Börja släktforska med att prata med dina nu levande släktingar. Det är det som är mest ”akut”. Personer och deras minnen kan försvinna – arkiven ligger där dom ligger och uppgifterna är bevarade tills du kommer så långt! Vi är många som insett efter hand hur många personer vi hade velat prata med innan det var för sent, så ta denna uppmaning till dig!

Det du sedan behöver veta för att komma igång med din släktforskning är dina föräldrars, eller far- och morföräldrars

  • namn – gärna så komplett som möjligt!
  • födelsedatum – gärna personnummer med 3 sista siffrorna
  • var är de födda
  • ev. dödsdatum
  • ev. var de bodde när de dog

Vet du detta har du en bra grund att börja söka dig neråt på släktträdets grenar. Helst ska dina personer vara födda tidigt 30-tal eller tidigare för att enkelt gå vidare, p.g.a vissa svårigheter med 1900-talets forskning. Du får kanske försöka ta reda på generationen innan dina föräldrar om de är ”för unga”. Även om du inte vet så mycket om dina föräldrar kan du kanske hitta nyttig info på någon av dessa praktiska skivor, så du har bra grunduppgifter att börja med.

Skatteverket har hand om folkbokföringen sedan 1991, innan dess var det kyrkans uppgift. Kyrkans församlingar levererar in sina böcker till de olika landsarkiven runt om i landet efter hand, och det kan vara dit du behöver vända dig för att få reda på uppgifter du inte får fram med hjälp av de praktiska skivorna.

En kurs kan vara bra att gå för att lära sig hur arkiven är uppbyggda och vad du kan hitta om dina släktingar i dessa – och få lite coaching av kursledaren! Genom en kurs får du också kontakt med andra forskare, och ni kan hjälpas åt med er forskning. De flesta studieförbunden erbjuder släktforskningskurser varje termin, och är inriktade på att använda datorn mer och mer.

Ställ redan från början in dig på att använda datorn till att registrera uppgifter, digitalisera foton och dokument, så att du har en digital backup om originalen skulle försvinna på något sätt. Att använda ett släktforskningsprogram för att registrera dina hittade personer är också att rekommendera. Där får du automatiskt in alla släktskap och kopplingar mellan personerna, och slipper försöka hålla reda på det själv med papper och penna. Ditt släktträd växer exponentiellt, dvs fördubblas för varje generation, och med syskonen inräknade och deras eventuella familjer blir det väldigt snabbt väldigt många personer!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.