Jöns Stäineck i Bälinge

Jag jobbar för fullt med att knyta ihop lösa ändar på en uppdragsforskning som bl.a. rör sig i mina barndomstrakter runt Råån, Ottarp och Belteberga.
 
Plötsligt säger det ”hojt” när jag bläddrar i ett bouppteckningsregister. Jöns Stäineck i Bälinge. Förlåt, vad sa du? Hm, detta får vi titta lite närmre på. Bläddrar fram bouppteckningen i fråga och det är en änkling Anders Persson som dött i Farstad 1839 som har en knippe vuxna barn spridda på kända och okända ställen – bl.a. sonen Jöns som är i Bälinge, nån i Landskrona, en möllaredräng på Hven.
 
Jag bläddrar fram Jöns Steinick i mitt eget släktregister och jo, han är i Bälinge (i Oderljunga, en rätt bra bit från detta häradet i Landskrona-trakten) 1839. Kan det verkligen vara min Jöns?
 
Problemet är att jag inte vet var Farstad ligger exakt. Efter googlande och kartgooglande och sökande ger jag nästan upp. Sen kommer jag på att jag ju bara sett Jöns i registret, inte Anders registerpost – där kanske bynamnet eller socknen står. Ahaaaa, Tarstad! Kartgoogling, tjoff, kartnål i rätt område. Google, i vilken socken ligger Tarstad? Svar: Tirup. Hittar Anders dödbok och Anders i husförhörslängderna, som tyvärr börjar tråkigt sent.
 
Knallar tillbaka till Jöns i mitt släktträd och läser min egen notering i födelsefältet där jag har ett klart och tydligt födelsedatum men vet inte vart. ”I senare hfl ser det ut som Tastad” har jag kommit fram till efter att ha varit övertygad om att han var från grannbyn Hagstad intill Bälinge innan (enligt krångla inte till det-principen). Kliver andaktsfullt in i Tirups födelsebok på datumet och där är Anders Perssons och Annas son Jöns i Tarstad. Jag blir alldeles knottrig.
 
Dessa tillfällighetsfynd – jag bara älskar dom!! Idag tyckte Jöns tydligen det var dags att bli hittad. Petternillas farfar.
 
Nu ska jag bara bläddra fram mamma Anna som enligt bouppteckningsregistret heter Nilsdotters bouppteckning och se vad Jöns hade för sig 1833 när hon dog. Han bör vara i Bälinge då också.
 
TACK alla som någonsin lagt minsta lilla sekund på något slags namnregister man kan ha nytta av i sin släktforskning. Jag hade aldrig hittat Jöns utan er!
Jag ska även förstå att det är min egen gubbe jag hittat och inte min uppdragsgivares – det blir lite förvirrade känslor ibland när man rör sig i överlappande områden.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.