Klar A-D!

Ojojoj, vad det tar tid att rensa! Någon slags halvsystematisk rensning har det blivit, och jag hoppas att en ort ifylld på toppnivå fortfarande hittar när jag lägger till församling och län/landskap i gedcomfilen inför ny import.

Lite spök är det, för inne i Google-kart-inställningarna har jag tre olika Blekinge ‎(K)‎, men det syns bara som en under Ort-listan, och allt är med där, så det verkar ju funka ändå. Trodde dubbletter och tripletter skulle slås ihop automatiskt vid nästa import, men så verkar inte vara fallet. Sedan kan en ort jag gjort ändringar på bara spårlöst försvinna från Google-kart-inställningarna, så jag inte kan ändra den igen, men den verkar ändå finnas med i databasen och hittas…

Jag är numera en fena på småorter i södra Norrland! Kan sätta ut Åskilje på en blindkarta! Nä, kanske inte riktigt, men det är himla kul att få koll på var alla orter ligger, och kunna följa en person på vandring! Men så har jag alltid varit kart-freak. Jag har en ritfilmskarta där jag försökt göra samma sak för sisådär 5-6 år sedan, och det hade ju varit kul att ha en fysisk karta med kartnålar också! Men det går kanske att fixa med utskrifter sen när jag är ”klar” ‎(om jag nånsin blir det)‎.

Igår fick jag döpa om sådär 40 poster när jag plötsligt fick syn på en tydlig gräns på Google-kartan och började undersöka vilket län/landskap Nordmaling egentligen tillhör, och det var inte så lätt minsann! Centralorten Nordmaling ligger nämligen inne i Västerbotten, men enligt Wikipedia ligger största delen av Nordmalings församling i Västernorrlands län ‎(som jag kallar Ångermanland i mitt register och inte orkar döpa om till länet just idag… 120 poster som ska ändras…)‎. Zoomar man in på orterna som är inlagda i Ångermanland hittills så ligger alla utom de som bara är registrerade på Nordmaling, i landskapet Ångermanland, så det kändes rätt att fatta beslutet om att lägga Nordmaling i ‎(Y)‎-län.

Sedan finns det ett fåtal orter som heter likadant men ligger på olika ställen. För att sätta ut dessa på kartan har jag kikat på vilka som bott där, var de eller deras föräldrar/barn hållt till och försökt avgöra vilken av orterna som är mest rimlig ‎(och ger flest träffar på hitta.se-sökningen…)‎. Hittills har jag hittat ett ortsnamn som jag känt mej tvungen att placera på två olika ställen – nämligen Bastuträsk. Det är både en ort i Bjurholm, en i Norsjö och det gamla namnet på orten Gunnarn i Lycksele. En av mina folk med notering om bastuträsk höll till runt Lycksele, medan andra höll till runt Bjurholm, så jag antog att Lycksele-nissan var från Gunnarn-trakten. För senare bekräftning när det känns viktigt att fastställa exakt.

Jag snöar ibland in på personer och deras öden som jag sedan märker är väldigt perfiera i min forskning, så då får jag sätta stopp och släppa tråden. Idag var det en av Friströmarna som utsattes för en mini-djupdykning, eftersom jag inte hittade Glostorp i Danmark ‎(men det finns ett i Limhamnstrakten tror jag att jag kom fram till)‎. Då hoppade jag in i Jämjös kyrkböcker för att utreda lite närmre, och kände bättre igen Glostrup, som ligger i Köpenhamnstrakten, där oäkta son föddes och moder dog tre månader senare – med noteringar i Jämjös kyrkbok, då sonen skickades upp till släkten i Hallarum.

Det är så rooooligt att släktforska!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.