Lagt till mina samer

Nu har jag lagt till samerna med egen ”plats” i form av de administrativa ‎(skattemässiga)‎ samebyar de tillhörde. Jag har många i min forskning som hänvisats till Umbyn, och det tog ett tag innan jag Googlat och Wikiat rätt på följande:

”I 1500-talets skattelängder togs samerna upp under respektive bynamn, men söder om den gamla Laisbyn talade man i stället om Ume respektive Ångermanna lappar. Detta förändrades efter 1606, då den gamla Laisbyn överfördes från Pite lappmark till Ume lappmark. Därefter användes beteckningen Umbyn i skattelängderna för de samer som tidigare tillhört Ume lappmark. Samtidigt sönderföll den gamla Laisbyn i i Ran- eller Laisbyn, Granbyn och Vapsten. Efter anläggandet av Åsele kyrkplats 1648 kom samerna i den gamla Ångermanna lappmark att omtalas som Åselebyn. I Jämtland och Härjedalen är ingen äldre byindelning känd.” Jag har idagsläget bara hänvisningar till Vapsten och Umbyn i forskningen. Ran fladdrade förbi häromdan, men med Norge som nation, och nu hittar jag inte personen igen. Det var ingen ana, så det var inte viktigt.

Jag valde att lägga dessa skattebyråkratiska områden under toppnivån Sápmi, och hoppas jag inte är helt ute och snurrar. Sedan får man ange vilka församlingar de figurerat och i vilka kyrkböcker iallafall om och när man hittar det.

Funderar på en liknande indelning med toppnivån Finnmarker eftersom det figurerar några sådana angivelser på några personer också.

Men nu är det dags för semester!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.