Mammas oxrullader

Förutom hemlagad lasagne och pappas köttbullar var en av mina favoriträtter som liten mammas oxrullader. Detta var såklart lyxmat med tanke på det fina köttet och gräddsåsen, så det blev inte så ofta. Jag har sett till att få med mig receptet i min handskrivna familjereceptbok, och fick för mig att kolla igenom den häromsistens. Jag insåg snabbt att rulladerna var perfekt LCHF-mat och testlagade. Det blev succé, så det har blivit flera gånger! Det kan vara svårt att få tag i späck, men det finns i välsorterade köttdiskar (där gamlingar handlar, dom som inte är riktigt lika fettskrämda som vi 70-talister blivit itutade att vara). Det finns folk som gör rullader med bacon istället för späck, men det ger ju lite röksmak också, och då smakar dom inte som de ”ska”. Späcket använder man till att öka fetthalten, vilket förhöjer SMAKEN i oxköttet.

Oxrullader

4-5 hg tunna skivor innan- eller ytterlår (lövbiff brukar jag ta)
lika många skivor späck
2 dl grädde
3 dl buljong
salt och peppar

Om späcket är i klump går det bra att skiva det själv hemma, ungefär som man skivar gravad lax.

DSC00623

Rulla in späcket i köttet. Stick igenom en tandpetare.

DSC00624

Bryn rullader (i smör såklart!) och salta och peppra.

När de är vackert bruna slå på ca 1 dl buljong (jag föredrar ekologisk buljong UTAN glutamat!). Låt bräsera under lock ca. 15 minuter.

Späd med grädde och bräsera färdigt 45 min till. Vid behov späd med mer buljong eller grädde.

Det blir godare ju längre du orkar vänta på de puttrande rulladerna, men de går att äta snabbare om man inte har tid att vänta en hel timme vid spisen.

DSC00625

Till oxrulladerna äter jag t.ex. blomkålsmos och sparris. Den här stora portionen kan jag inte ha orkat äta upp – jag börjar lära mej hur mycket blomkålsmos jag ska ha till köttet nu för tiden. Det tog lite tid att tänka bort det stora berget pasta man brukade ha på tallriken…

DSC00810

Vid ett annat tillfälle blev det stuvad broccoli som tilltugg. Jag ”stuvar” oftast genom att mjukkoka i grädde på låg värme och sedan ”reda” till med lite cream cheese (Philadelphia) mot slutet som ger krämighet och lite sälta. Det behövs inte mer.

2 COMMENTS

    • Det är bara lite svårt att få tag på späck. Vi kan köpa fryst i klump hos vår ica. Men hade ju velat haft det skivat på skärmaskin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.