Nils Jonsson Kjäl och Brita Persdotter

Hade precis suttit med mina samer i Vilhelminafjällen i boken och tre saker gnagde.
1. Familjen försvann från Järvsjön ett par år innan de flyttade till Klippen norr om Hemavan /Björkfors. På flyttattesten de har med sig står att de lämnar Mattsdal 1850, men i Mattsdal är de aldrig inskrivna.
2. Jag hade även en anteckning på mamman i familjen, Lisa, som har samiska föräldrar, att hon varit piga i Bergvattnet. Det är både en by och det gamla namnet för Dorotea socken.
Lisas pappa gick ner sig i en grubba en vinternatt på väg hem från jakten 1810. Mamma Brita Persdotter hörde förtvivlade rop på hjälp men var rädd för vargen och fick inte grannen att ge sig ut på räddningsaktion. Nils rester hittades och begravdes på vårkanten. Djuren hade ätit det de kommit åt så det var typ huvudet, en arm och ett ben de lyckades skrapa ihop. Brita och barnen hamnade i socknens fattighjälp. Hon fick både hjälp med gravöl och tre riksdaler att försörja familjen med. Hon lyckades inte så i november 1811 blev de utlottade som rotehjon att gå och tigga. Lisa 3 år och Brita i ena delen av socknen och de tre sönerna i andra delen av socknen.
3. Där blev jag av med dem sist och hade gett upp. Mamman stod dock antecknad som fader på Lisas första barn 1830 då hon befann sig i ”bergvattnet” socknen eller byn.
1. Jag hittade Lisas familj son Boställslöse innan de flyttade till Klippen. Antagligen levt sameliv med Lisas samiska familj.
2. Jag hittar både Brita och Lisa med handbläddring i Doroteas längder. Lisa är i byn Bergvattnet 1826, inte 29 som min anteckning sa. Sen står hon som utflyttad, antagligen till Vilhelmina. Kvar att kolla.
3. Brita är kvar som inhysehjon och flyttas runt med hänvisning. Där är en 25-årig lucka i husförhörslängderna men dödboken finns. Det dör bara 10-25 pers om året i den lilla församlingen. Jag hoppas hon blivit kvar och blivit begravd av fattighjälpen.
1855 hittar jag Brita Pehrsdotter Avasjön. Husförhörslängden börjar 1854 igen! Den är uppdelad i bondfolk byvis, torpare, inhysingar och andra obesuttna efter det huller om buller. Många inskrivna svagt med blyerts. Jag bläddrar förbi Lisas bröder Per och Nils. Båda tror jag var i Lajksjön med fruar och barn. Och till slut hittar jag även inhyseänkan Brita Persdotter 1773 med blyertsanteckningen Lajksjön och spretiga bläckanteckningar med dödsdagen som var samma som Avasjö-Britas i dödboken.
Case closed. Sönerna tog hand om gamla mor så hon slapp flyttas runt i hjonelåda.🥰

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.