Nu var man gift! Martinus född i Norge!

Nu har jag äntligen gift ihop mej och min älskling! Jag passade på att lägga till namnet Martinsdotter också när jag ändå ändrade på mina namn.

Jag är inne i ett totalt uppslukande stim, jag vill inget annat än släktforska hela tiden, och jag hittar massor med nya saker på gamla tidigare uppgivna grenar i mina slumpdjupdyk som blivit nu när jag fixat med Google-kartan.

Häromdan fick jag för mej att kika lite på Martinus födelseuppgifter, eftersom jag bara hade födelsedatum från Tärna AI:1 som källa på honom med uppgift om att han skulle vara född i Vilhelmina. Jag minns att jag tyckte det var märkligt att hans föräldrar skulle vara där nere och snurra OCKSÅ, när de nu verkade fara som skottspolar mellan Klippen och Norge. I Vilhelminas födelsebok fanns han inte. Ej heller i Stensele, dit Klippen hörde till ett par år efter Martinus födelse. Så jag fick för mej att kolla de norska böckerna och Hemnes. Jodå, där var han ju! I Egerbladhs Tärnabok är just Martinus född i Norge och står hos sina morföräldrar i Klippen med uppgift om att moderns namn är okänt. Ett par hushåll ner står hans föräldrar och en syster listade, utan kopplingen till Per och Johannas hushåll. Med tanke på att Martinus var trolovningsbarn och inhyst hos morföräldrarna har det inte varit helt lätt att pussla ihop den familjen – särskilt som de som sagt lekte jojo mellan Norge och Sverige under lång tid. Men nu när det dyker upp mer och mer källor på nätet blir det allt enklare att pussla ihop det stora pusslet. Med Norgeforskningen har jag haft mycket hjälp av den norska kartan jag pratar om nedan, digitalarkivets scannade kyrkböcker samt två utlagda bygdeböcker på nätet. Hemnes Gård och Slekt och Storjorden – Hattfjelldalens bebyggelse. Internet rockar!


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.