Skillnaden på insamling av material, släkt-hembygd

En av sakerna som gör det lite enklare att hembygdsforska än att släktforska är att källorna finns ”på plats”. Man kan samla utifrån källan istället för att söka efter en viss person. Sen är det ju bra om man har något bra sätt att sammanställa allt man hittar. Det finns idag massor med bra släktprogram där du kan mata in personer och platser de befunnit sig på vid olika tillfällen under deras levnad. Men vad jag ständigt saknar – trots att det ofta finns möjlighet att se alla registrerade med en viss platsinfo – är överblicken över folk som tillhör en viss plats och allt annat som hör till en viss plats. Bygdeband var ett fantastiskt försök till detta och hittills det bästa försöket. Tyvärr har projektet avstannat och ska göras om, både pga för gammal teknik och att hembygdsförbundet vill samla föreningarnas arbete under ett tak, på en hemsida. Vi får se vad det blir av det.
Här vill jag iallafall visa resultatet av min egen ständiga Möcklö-folks-insamling. Jag har på två olika ställen i våra fysiska arkiv hittat information om en av Möcklös gamla båtsmän. Jag gissar att hans ättlingar uppskattar att hitta informationen här om Lars Trulsson Brass, som de kanske inte ens visste fick hjälp av socknens fattighjälp på olika sätt under sina sista levnadsår. Fattigvårdsliggaren finns i Kommunarkivet och brevet med avskrift hittade jag på Blekinge museum när jag var uppe i Grevagårdens bibliotek på en av deras temadagar med släktforskarföreningen och Gamla Carlskrona på plats. Trött i skallen och slarvig vet jag inte var jag fotograferade av brevet och dess transkribering, men innehållet är i det här fallet det viktigaste för mig och dess äkthet behöver jag inte betvivla. Ett stycke personlig information som kanske är svår att hitta om man bara letar efter Lars, men som jag som Möcklö-samlare, som dammsuger hyllor och arkivmaterial efter skrivet som har med Möcklö att göra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.