Släktforska på nätet

De senaste åren har släktforskning på nätet exploderat. Nu finns två stora leverantörer av kyrkbokskällor direkt hem i din dator, tillsammans med otaliga projekt med avskrifter av kyrkböckerna. De stora tjänsterna kostar en avgift för att få tillgång till. Vilken av tjänsterna du väljer är en smaksak. De två största tjänsterna är i stort sett klara med kyrkboksmaterialet fram till sekretessgränsen, sedan skiljer lite i det övriga beståndet.

Det går inte att rekommendera en tjänst före en annan. Den ena utesluter inte den andra och de har olika bonusmaterial. Tjänsterna utvecklas hela tiden och mer och mer material läggs in. På vissa sidor kan du till och med vara med och påverka innehållet genom att önska/beställa just din saknade bok!

Släktforskning på nätet gratis

Läs här om släktforskning på nätet gratis. Det finns många avskriftsprojekt och sökbara databaser där du kan ha turen att hitta just dina släktingar. Tänk på att avskrifter och sökbara register bör kollas mot originalkällan, men de kan vara till stor hjälp när du söker efter grunduppgifterna!

Emigrantforskning

I slutet av 1800-talet var det många svenskar som lämnade landet för att söka lyckan i framför allt Amerika, men även många andra länder. I stort sett alla svenskar som levde vid den tiden hade någon i den närmsta familjen som emigrerade, och det hände även att de återvände hem igen. Den stora källan för emigrationen till Amerika hittar du på nätet hos Ellis Island. Inom ett par årtionde invandrade miljontals via denna plats i New York, och Ellis Island har sina skeppsregister utlagda sökbara på hemsidan.

 

Här ska du tänka på att listorna skrevs för hand, kanske på ett överfullt och stressigt hamnkontor, av en person som kanske inte var svensk och van vid våra svenska namn, så listorna innehåller många ”fel”. Namnen kanske inte uppfattades till 100%, stavningen blev lite si och så och dessutom fanns det personer som av olika anledningar reste under falskt namn. Så det är inte säkert att du hittar din släkting även om du vet att dom emigrerade och när. Du kan behöva hitta på alternativa sökningar och stava namnen på olika sätt innan du får en träff.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.