Släktforskningsprogram [2013]

Utvecklingen går i en rasande takt, och idag har var och varannan smarta telefoner och surfplattor och internet finns överallt omkring oss, inte bara fast med sladdar i en grå burk i en hörna på kontoret. Vad ska man tänka på med släktforskningen nu när allt kan läggas i molnet, och hur väljer man rätt program att digitalisera sina släktforskningsresultat?

Trädtjänster online

Idag finns det flera stora aktörer som erbjuder olika släktforskningstjänster online, där du kan bygga upp och ut dina släktträd när du är uppkopplad så alla eller inbjudna har tillgång till dina resultat. På det viset kan du ha tur att få kontakt med gemensamma släktingar som hittat dig genom sökning, och du har dessutom backup på din forskning ganska säkert utan att du behöver lyfta ett finger – iallafall om du använder en stor och välkänd tjänst som inte plötsligt försvinner *poff*.

Vad du kanske vill kolla upp när du väljer en online-tjänst är om det finns möjlighet att göra egna backuper och exportera dina uppgifter i ett lämpligt format. Vill du ha möjlighet att ta in resultaten i ett program hemma på datorn bör tjänsten ha stöd för GEDCOM-export (vilket jag inte vet om någon har).

Du kanske även vill fundera på hur dina uppgifter kan användas av andra, om du vill bjuda på allt ditt arbete hur som helst. Det finns t.ex. tjänster som har gratis inmatning i ditt egna träd, men vill du se andra möjliga sökträffar får du betala en abonnemangsavgift för det. Tjänsten tar alltså betalt för jobbet du lagt ner när någon annan ska titta på dina uppgifter. Men i någon ände måste ju allt kosta pengar, there’s no such thing as free lunch. Kan vara bra att känna till om det spelar en någon roll iallafall.

Vissa tjänster och program har smidiga kopplingar till sökresultat och bilder, möjlighet att ladda upp egna bilder och dokument och ha väldigt heltäckande presentationer online. Kraftfullt och modernt! Men alla vill kanske inte ha sin släktforskning liggande på internet.

Datorprogram goes mobile

Då är det läge att välja något slags datorprogram. Idag kan det vara relevant att titta om det finns i mobila app-versioner också och om dessa kostar extra. Jag har kikat på ett par alternativ och är imponerad över hur bra det funkar att synka databaserna så man har hela sin släktforskning med i både mobil och padda när helst man behöver.

Det man ska hålla koll på här är vad som händer om man uppdaterar någonstans. Jag läste någon luddig förklaring om varför man var tvungen att dela över programmens databaser i en viss ordning och hålla reda på det, annars kunde det hända att man skrev över en ny version med en äldre vid synkning. Det låter inte som synkning i mina öron eftersom synk för mig är att allt nytt kommer in ihop med det gamla, att uppgifterna jämförs med någon slags tidsstämpel. Men detta är ju fortfarande i sin linda, så lite självklarheter kanske inte funkar som det borde (än?).

På grund av synkningsvarningarna har jag fortfarande inte vågat flytta över min forskning helt till något släktforskningsprogram som inte sparar i full GEDCOM. Jag har för mycket material för att riskera förlora uppmarkerade saker på personerna för att stödet för GEDCOM-koder är för klent. Men det hindrar ju inte att man testar andra program så länge man bara gör ändringar på ett ställe hela tiden.

Glöm inte backup

En liten påminnelse om att göra backup på din forskning! En backup är ingen backup. Se till så att du gör backuper ofta om du forskar mycket, och spara på många olika sätt. En USB-pinne räcker inte! Bränn på skiva, lägg på extern disk, spara ut på backuptjänster i molnet.

Värt att notera att den allt populärare molntjänsten DropBox inte fungerar som en extern hårddisk om du inte _kopierar_ över filer dit. Drar du bara dit filer i DropBox-mappen från din hårddisk utan att kopiera över det har du bara DropBox-kopian. Den synkas med alla enheter du har din DropBox ansluten till. Går filen sönder på en dator kan du i och för sig försöka rädda den genom att stänga av nätet på en annan DropBox-ansluten dator och döpa om någon av filerna (den trasiga eller den hela) så att båda filerna finns kvar sen när du kopplar tillbaka datorn till molnet. Kontrollera sedan noga vilken av filerna som fungerar och är aktuell innan du kastar den fil som är trasig eller felaktig.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.