V. Sönnarslöv och mysteriet med Pernilla Persdotter fortsätter

Jag skrev i Åsbo sfs forum och frågade om Kyrkoeket i Sönnarslöv, som jag inte hittat på någon karta. Pernilla och Bengt bodde där. Jag fick en beskrivning på vad som kallats Kyrkoeket som svar i forumet. Idag fick jag mail från en forskare som undrade vad jag hade om mina Sönnarslöv-anor, eftersom det tydligen finns en rätt noggrann inventering av Sönnarslöv gjord av Åsboforskare.

Det är alltid bra att försöka sammanställa vad man har för andra forskare, för då ser man alla lösa trådar man glömt att de hänger och sladdrar. Pernillas tråd är ju liiiite pinsam eftersom jag har antagit en far till henne ‎(som inte är inskriven än – det får vara måtta på pinsamheterna ;-)‎) – alltså en forskarhypotes som väntar på bekräftelse. I väntan på detta har jag samlar uppgifter om den familjen, så jag bara kan slörpa in den om jag kan knyta ihop Pernilla med denna Per Borgström på något sätt. Ett sätt finns redan – han och hans fru är faddrar till barnen Christina och Bengt, så det är inte helt taget ur luften.

Däremot har jag inte hittat Pernillan i födelseboken där AI vill att hon ska finnas, i augusti 1799. När hon dör får hon en väldigt precis dödsålder på 63.7.12, vilket borde placera henne som född 1792. Med detta i tankarna började jag bläddra i dom gamla C-böckerna idag. Och jag hittar en Petronella född i mars 1793 – vilket inte stämmer med dödsåldern 8 oktober 1855. Jag blir alltid fundersam när dödsåldern anges så exakt, då borde ju födelseåldern vara lika exakt… Pappan är iallafall Per Borgström och mamman Hanna Månsdotter. Nu har jag dumpat födelsenotisen och skrivit in den på Pernilla i hennes register iallafall, för att veta var jag fått uppgiften ifrån. Men jag vågar inte säga att Per och Hanna verkligen är hennes föräldrar riktigt än…

Förra helgen gjorde jag följande anteckning i min personliga forskardagbok här på sidan:
Det finns mantalslängder före AI:1, men jag förstår inte hur man läser dom eller vad jag ska kunna hitta, så jag får fortsätta läsa födelsebok, som är MYCKET tydligare på AD än i mikrokorts och Genline-version. AI:1 börjar när Pernilla är 14 år, så hon kan ha hunnit ut och tjäna piga. Hon finns inte med i husförhörslängder förrän hon är gift med Per.
Kanske får jag hjälp nu av Åsbo-forskarnas inventering att reda ut begreppen. Jag gillar inte när AI tar slut…. Jag vill ha klara besked, pusslande i gamla svårtydda böcker är inte min grej ‎(än?)‎.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.