Tidiga källor och databaser

I helgen som gick passade jag på att forska lite på min egen släkt, eftersom det var längesen sist och jag var sugen på att se vad jag hittar nu efterhand som min släktforskarvana ökar och jag lär mig mer och mer. Jag dök in på en tom gren för att ta reda på mer om Karna Andersdotter i Väsby (M).

Min kullasläktgren är fläckvis utredd sedan tidigare, med en hel del frågetecken. Jag har till exempel fått plocka bort efternamn som nog hamnat fel (Högsten) på Karnas svärson Anders Johansson f.1764, som fått det tillägget som vuxen i en enda husförhörslängd (Väsby AI:3 b.7(AD) Höganäs 16), samtidigt som en annan Capt Johan Högsten, f.1788, bor på Höganäs 17. Eftersom det är enda stället Anders heter Högsten, och det är tydligt inskrivet i efterhand misstänker jag en felskrivning och förväxling med grannkaptenen. Jag har strukit det tills vidare, men har kvar en anteckning om namnet. Det kanske dyker upp en massa källor och sjöfolket i Höganäs rätt vad det är som reder ut namnet Högstens placering.

Tillbaka till Karna. Om henne visste jag inte så mycket mer än att hon fanns enligt dottern Hannas födelsebok. Det var så längesen jag forskade på Väsbygrenen att jag fått tillgång till en ny husförhörslängd som jag inte hade lånat och använt på mikroläsarens tid, nämligen Väsby AI:1 1775-1777. Och där fanns faktiskt Karna med, med ett födelseår 1750! Sen visste jag att hennes man Olof Svensson Bergman f.1746 är gift med en Anna i AI:2 från 1800, så jag misstänkte att hon var död innan dess.

Väsbys ministerialbok (födda, vigda, döda) från den här tiden är lite speciell eftersom den är sorterad alfabetiskt på faderns förnamn och kronologiskt. Den är dessutom ganska skadad i hörn och veck och hyfsat svårläst. Men det finns hjälp! Dels är det någon som mödosamt SORTERAT boken i kronologisk ordning, maskinskrivet (fatta vilket jobb!) eller kanske tidig datoravskrift, som i sin tur finns avfotograferat hos ArkivDigital och kallas PersonReg, fast det i själva verket alltså är en omsorterad avskrift av boken med allt vad det innebär. Dels ligger Väsby inmatat i Demografisk Databas Södra Sverige (ddss.nu) och är alltså sökbart! Värsta lyxen! Men det innebär inte motorväg för det. Inskrivningsfel förekommer såklart, och ibland får man vara lite klurig när man söker för att hitta allt.

Efter att ha bläddrat efter och hittat en Karna i PersonReg på 1750 kommer jag på att kolla om inte Väsby ligger i DDSS också. Jag söker på Karna och år 1750 i Väsbys födelsedatabas och får även där upp en Karna med en pappa som heter Anders Sassersson i Viken. Jag antar så länge att detta är rätt Karna, eftersom jag forskar mycket med magkänsla och devisen att inte krångla till det. Folk flyttade inte så mycket på den här tiden, så det är ganska troligt att detta är min Karna, även om jag inte kan vara 100% säker. Eftersom det fattas husförhörslängder att följa hennes barndom fram till giftermål finns det inte så mycket annat att göra. Jag är ju medveten själv om att all forskning före husförhörslängdernas tid är osäker tills man hittar fler bevis i annan form.

Den troliga Karnas födelsenotis (mittersta posten) från 1750 (Väsby CI:1 s.276 AD)

Två konkreta bevis jag kan leta efter är någon av Karnas föräldrars bouppteckningar, där det kan stå vem dottern Karna är gift med och var hon bor, OM föräldern dör när Karna är vuxen. I Luggudes bouppteckningar saknas personregister (iallafall filmat/plåtat) för den här tiden, så det lägger jag på is så länge. Det kan även finnas lysnings- och vigselattester/notiser där Karnas giftoman står angiven, vilket kan vara en pappa eller äldre bror om pappan är död. Jag har ingen notering på när Olof och Karna gifte sig, så det får jag leta upp.

Jag kikar om Karna och Olof finns med i DDSS. 1768-06-12 har Olof Svensson Skånberg gift sig med Karna Andersdotter i Höganäs. Det passar bra i tid då dottern Hanna är född 1769-04-20. Men Skånberg? Var kommer det ifrån? Det är inget jag känner igen från Olof, som senare får efternamnet Bergman i samband med sitt lots-yrke. Kanske är det något sjöfolk-namn jag stött på igen, som man har tillfälligt, som Högsten? Det bör iallafall vara mina Olof och Karna enligt principen att inte krångla till det. Vigselnotisen är bara en kort notering utan detaljer. Det finns vigselattester på landsarkivet, men dessa är inte filmade/plåtade, så det blir ett senare projekt att leta efter den.

När dör Karna då? Vi söker i DDSS igen, och hittar ingen Karna som passar i Höganäs, där maken Olof bor (kvar? igen?) i husförhörslängderna. Kan det vara en felskrivning igen, så Anna och Karna är samma? Eftersom kvinnorna ibland inte var det minsta viktiga att notera på den här tiden provar jag att söka på anhörigfältet och Bergman istället. Titta där! Där dör en hustru 1789-07-30 i barnsbörd 39 år gammal. Passar ju utmärkt med Karnas födelseår också.

Jag passar på att mata in barnen som står med i AI:1 också, eftersom jag bara hade med äldsta dottern Hanna sedan tidigare. Med hjälp av DDSS plockar jag snabbt fram deras födelsenotiser. Jag söker på fader Olof, moder Karna och faders ort Höganäs och får fram 9 barn födda mellan 1769 och 1787. Sista lilla bebisen som skulle födas 1789 dog antagligen vid förlossningen och finns inte inskriven i varken födelsebok eller dödbok. Tills vidare nöjer jag mig med DDSS-infon på alla Hannas syskon. Jag kan kika i C-längden senare om jag tycker det behövs, eftersom DDSS anger sidnummer och hela alltet, så man hittar snabbt dessa födelsenotiser för egen granskning. Tack snälla DDSS för hjälpen! När jag skulle lägga in Lars f.1781 hittade jag en Lars Olofsson Bergman i min databas som jag trott varit den där hustrun Annas barn. Jag flyttar honom till rätt familj.

Jag bestämmer mig för att göra en sak till när jag ändå kör databas. Där är flera barn med samma förnamn, plus att dottern Agnis inte är med i den första husförhörslängden. Jag ska ta reda på när de första med förnamnet dör. Jag söker på anförvant Bergman först och hittar lille Sven f.1779 som dör som 5-åring av ”hundabett” stackarn. Minsta Sven dör tyvärr också, som 3,5-åring av bröstsjuka. För att hitta de tidigare syskonen får jag söka på Olof istället, eftersom namnet Bergman dyker upp sent. Jag lägger till dödsorten Höganäs också och får upp en lång lista med barn med pappor som heter Olof Svensson i Höganäs. Oj, men så många hade vi ju inte från början ens! Där är iallafall lilla Agnis först i listan. Men Sven och Såne känner jag inte igen? De verkar vara tvillingar och dessutom födda samma vår som Agnis. Jag konstaterar att det finns fler pappor i Höganäs som heter Olof Svensson. Men Jöns som dör 1776 är vår lillskrutt. Sen har den andra pappan Olof fått begrava tvillingar igen stackarn. Sen kommer Bergmansbarnen igen.

 

Då var barnadödligheten utredd också, och jag har tagit reda på så mycket jag kan om Karna Andersdotter just nu. Det finns lite djupdykning i arkiven kvar i pusslet om jag vill forska vidare eller vänta på mer digitaliserat. Tur det finns fler grenar att forska på! I och med att Karna bodde i Väsby församling som 18-åring när de gifte sig blir sannolikheten att hon är född i Viken ännu lite högre, men fortfarande inte säker.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.