Jöns på Svinbådan

Min morfars farfar sägs ha varit fyrbiträde på fyrskeppet Svinbådan, som ligger utanför Viken för att märka ut farliga sandrevlar i sundet. Fyrbiträdestiteln dök upp på hans änka efter att han dött. När jag såg nya referenser i Jimmys forskning om att Jöns varit på Svinbådan fick jag för mej att göra en sökning om detta. Jag Googlade på Svinbådan och fick reda på att det legat ett fyrskepp på platsen från 1877, som byttes mot nuvarande fyr på 60-talet. Jöns dog 1882, så han hann inte jobba där så länge om 1877 stämmer som årtal.
Jag mailade Sjöfartsverket igår om personalrullor för att eventuellt styrka hans jobb, så det slutar vara en muntlig uppgift. Fick svar idag – seriöst och bra tycker jag! Såhär skriver Anna Sandell som jobbar på deras bibliotek: ”Tyvärr är den tidigaste personalrullan jag har i biblioteket från år 1890 och där finns han ju inte med. När det gäller handlingar från våra distrikt ska de finnas vid respektive Landsarkiv – så det bli väl Landsarkivet i Lund som du får besöka. Jag har skickat din fråga vidare i vårt arkiv i Norrköping också. Det kan ju finnas foton och ritningar från fyrskeppet.”
Så nu får jag fortsätta leta på landsarkivet vid tillfälle – om det inte dyker upp en Svinbåde-specialist som kan berätta hur det ligger till för mej, via någon lyckad Googling eller så *blink blink*-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.