Testat SVARs tjänst

Köpte ett klippkort hos SVAR för att testa deras scannade tjänst. Det var mycket plock med aktiveringen och databaskörningar på nätter för att få bort blockeringar av min användare m.m. innan jag kunde ens beställa klippkortet. Idag aktiverade jag första klippet, innan jag hade hunnit tänka efter och kolla vad jag skulle kolla efter. Upptäckte lite för sent att det jag behövde idag inte fanns scannat än!

Häromkvällen satt jag och forskade lite på Magnus sida ‎(på hans dator)‎ och ville egentligen fortsatt på den roliga upptäckten att den där stockholmaren på hans morfars sida, som egentligen var smålänning hade en farfar som faktiskt var född i Carlscrona med en Arklimästare till far! Ibland var världen hemskt liten även på den här tiden! Det var inte så att det var Småland-på-andra-sidan-Blekinge-gränsen heller, utan Jönköpings län!

Jag snabbläddrade istället i mönstringsrullor eller vad det hette, men hittade inget med anknytning till Karlskrona – jag vet inte vilket regement det borde tillhöra heller – Magnus tror på Amiralitetet. Sen rusade vi iväg en snabbis på auktion mitt i klippkortet, och när jag kom tillbaka hade jag 50 minuter kvar. Så jag körde ett säkert kort, och började bläddra i en husförhörslängd i Tärna istället. JA, jag rotar runt och fladdrar runt i heeela Sverige!

Den här gången fick jag för mej att på kända orter kika lite på pig- och drängbeståndet. Senaste tiden har jag hittat en rutin att mata in en källrad på alla i en husförhörslängd, för att kunna plocka ihop och sammanställa folks liv enklare sedan. Jag gör en anteckning på personen som jag fyller på med alla husförhörslängds-förekomster och flyttlängder/attester. Ex. ”Tärna AI:2 s.29 Björkfors” får alla som står på den sidan en rad med i den anteckningen där jag samlar källorna, och jag limmar in raderna kronologiskt så dom stämmer. Sist på en rad kan jag göra anteckningar om flyttar, noteringar e.d. avvikelser från ren listning. Exemplet var så långt jag kom innan klippkortet tickade ut, så nu får jag bestämma mej för om jag ska bläddra vidare på Genline eller skutta tillbaka till Carlscrona-tråden. Jag kommer alltid att ha såna här slumpforskningsryck med oavslutade trådändar, så jag behöver inte bläddra vidare i Tärnaboken för att ”bli klar”. Men det var ganska kul att följa pigor och drängar lite också, och just den här var ganska lättläst!

Jag har importerat alla Magnus släktingar i min fil också nu ‎(som inte är online än)‎ eftersom vi snart ska gifta oss. Men jag har inte gift ihop oss än. Längtar efter att få göra det. Jag har sammanställt lite av hans släktuppgifter och har haft lite nytta av hans forskande far, men det mesta har jag fått göra från grunden själv, och många uppgifter jag fått har visat sej inte stämma. Forskning på nya personer är alltid lite lättare än att rådda med sina egna utarmade grenar. Jag har hjälpt min kompis komma igång med sin forskning och matat in alla uppgifter vi hjälpts åt att samla in från levande släkt och vänner. Men jag forskar inget på hennes släkt, eftersom hon själv vill göra det när hon får tid. Eftersom hon är från andra sidan sjön här kan det vara intressant att se om hon och min fästman är släkt när vi kommer bakåt i böckerna. =OD

Nu tror jag det får blir liiite Tärna till. Måste iallafall kolla upp om det verkligen är AI:2 jag kollat i – tyckte jag öppnade den första nämligen…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.