Lite nya saker!

Det händer inte så ofta nu för tiden att jag hittar nya uppgifter på mitt eget träd. Men tiderna förändras, mer tjänster blir tillgängliga och källor lättlästa på nätet bl.a. Jag har även ägnat mig en del åt uppdragsforskning åt andra detta året, vilket gett mig nya rutiner, nya söksätt och fler uppslag. Jag önskar nästan att jag haft denna rutinen från början med min forskning också, då allt går snabbare och blir tydligare på det sättet jag jobbar nu!

De stora framstegen jag gjort nyligen är att jag hittat onkeltage.dk som har specialiserat sig på Nørre Ørslev nere på Falster i Danmark. Mormors morfar råkar vara född där! Och Tage var faktiskt släkt med en av Jens Peders syskon och hade en del bakåt framför allt på mammans sida, trots att de inte var ifrån Nørre Ørslev från början någon av Jens Peders föräldrar. Jag har lagt till uppgifterna med nådig tillåtelse från Tage, och även kollet upp det jag hittat online för att bekräfta födda, vigda och döda. Jens Peders föräldrar är numera avlidna, vilket alltid är trevligt i släktforskarsammanhang när det gäller en generation en bit bak. =OD Det är inte så att Tage ”gett” mig allt på danska grenen, jag har mha danska kyrkböcker och folkräkningar hittat en hel del ledtrådar förut, men nu kunde jag knyta ihop och komplettera och även hitta folket bakåt i tiden, som är så svårt när man inte har husförhörslängder!

  • Jens Peder Pedersen

Jag ramlade även in på min Närkegren en dag nyligen när jag upptäckte att AD lagt ut dessa böcker äntligen! Vad jag kämpat med murriga och mörka mikrokort och Genline-böcker här innan och släppt! Nu, med större läsvana och bra bilder ur böckerna hittade jag snabbt och lätt info jag saknat innan. Jag har även börjat använda Google mer och mer vid min forskning, kompletterat med sökningar i DISBYT, och med hjälp av detta hittade jag äntligen info om Anders Skyberg.

Här fick jag lite extra jobb. Jag borde kanske kontaktat de två forskare på DISBYT som tror att Anders pappa heter Anders Pärsson och att Anders är född 1738 istället i Hardemo. Det finns en Anders Skyberg född 1738 i Hardemo, för att krångla till det, och det är kanske honom de är släkt med, men isåfall flyttar dom honom felaktigt till Snavlunda och gifter ihop honom med fel tant. 1738-Anders bor nämligen kvar i Skyberga långt efter att mina 1734-Anders flyttat till Snavlunda, gift sig med Stina och börjat få en massa små ätteläggar.

Anders riktiga föräldrar hittade jag långt om länge med hjälp av en annan forskare som är släkt med Anders äldsta bror Erik, och hade massor med info om honom! Jag har visst inte hunnit mata in den infon ser jag, men med hjälp av att han hittat födelsedatum kunde jag också tyda födelseboken och få rätt på Anders! Tack alla forskare som delar med er så vi hjälps åt att tillsammans lösa de svårare nötterna inom forskningen! Jag fick även klart för mig att salpetersjudare inte var ett civilt yrke utan en soldatsyssla, så nu får jag leta soldatrullor om Anders m.fl.! Spännande! Önskar fler soldatregister hamnade på nätet på samma sätt som Blekingeforskarna valt att ha det!

Sen hade jag något nytt på småländska soldatgrenen också, men jag minns inte vad just nu…. Har varit många roliga fynd!

Forska på där ute i stugorna!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.